Vi vet kanskje ikke alt, men vi vet at Ringsaker er på rett vei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Debattinnlegg av Kim Brandsnes, daglig leder, og Per Hatterud, styreleder i Rudshøgda Næringsforening

Vi har ikke doktorgrad i samfunnsplanlegging og vi vet heller ikke hvordan man skriver det perfekte debattinnlegget. Men én ting vet vi med 110 prosent sikkerhet, det skjer noe viktig i Ringsaker nå og det må vi ikke ta for gitt.

At kommunen nå setter i gang med å regulere 500 nye mål næringsareal på Rudshøgda, er ikke bare en teknisk formalitet. Det er en håndsrekning til framtida. Et ja til arbeidsplasser, verdiskaping og aktivitet. Et tydelig signal om at Ringsaker ikke sitter og venter på veksten, vi bygger den selv.

For å være ærlige er Rudshøgda kanskje ikke det stedet folk snakker mest om i festlige lag. Det er ikke glitter og glam, og det finnes få utsiktsposter som havner på Instagram. Men tallene taler for seg selv. Over 27 prosent av all industriomsetning i Ringsaker skjer nettopp her. Hele 76 prosent av kommunens logistikkinntekter har adresse Rudshøgda. Det gjør oss til selve motoren i næringslivet, midt mellom E6 og jernbanen, på et høydedrag med utsikt mot framtida.

Og den motoren har ikke stått stille. Siden 2017 har næringslivet på Rudshøgda hatt en 22 prosents vekst i driftsinntektene. Det betyr folk som har våget å satse. Som har ansatt, produsert, bygget og levert, midt i det mange omtaler som usikre tider.

Det kan kanskje høres ut som noe en næringsforening må si. Men man trenger ikke være økonom for å skjønne at fellesskap faktisk betyr noe. På Rudshøgda kjenner vi hverandre. Vi ringer hverandre. Vi spør, «Hvordan løste dere det der?» eller, «Vil dere være med på dette prosjektet?» Det er en kultur for samarbeid og for å løfte hverandre, og det er ganske unikt. Slike fellesskap kan ikke vedtas i et møte eller skrives inn i en strategiplan. De bygges over tid, gjennom tillit, handling og ekte engasjement.

Derfor spiller Rudshøgda Næringsforening en viktig rolle. Vi er til stede. Vi kjenner aktørene. Vi samler, kobler og synliggjør, og vi er klare for å støtte opp om videre utvikling. Sammen med kommunen og bedriftene på bakken bidrar vi med nettverk, erfaring og lokal forankring. For dette handler ikke bare om bygninger og investeringer. Det handler om mennesker, samarbeid og framtidstro.

Og midt i dette kommer nå det største løftet av dem alle. Mjøssykehuset i Moelv. Et gigantprosjekt på over 135.000 kvadratmeter, med en ramme på rundt 19 milliarder kroner. Ikke bare en investering i helse, men i hele regionens framtid. Byggefasen vil kreve over 1.000 anleggsarbeidere, og ringvirkningene vil merkes langt utover byggeplassen, både i transport, handel, hotell, tjenester, tekniske fag og underleverandørleddet i hele Innlandet.

Men dette prosjektet er også en test. En test på om vi faktisk tør å satse på de lokale og regionale kreftene som allerede leverer, og som både vil og kan mer. For vi er klare. Spørsmålet er bare om Helse Sør-Øst og utbyggerne er klare for å bruke oss. Ikke som underleverandører i utkanten, men som likeverdige og aktive medspillere.

Så nei, vi har kanskje ikke alle svarene på hvordan vi skal lykkes med næringsutvikling de neste 20 årene. Men vi vet at det vi gjør nå, er et riktig steg. Vi vet at det finnes plass, både fysisk og mentalt til å bygge noe større sammen. Og vi vet at det trengs både de store satsingene og de små, sterke fellesskapene.

Velkommen til Ringsaker. Her har vi tomter, ja, men viktigere enn det, her har vi folk som vil noe.