OPPLEVELSER OG KULTUR

PÅ RUDSHØGDA.

Utforsk spennende attraksjoner og kulturseverdigheter på Rudshøgda.

Prøysenhuset

Prøysenhuset er et nasjonalt kulturhus som skal minne, hedre og aktualisere Alf Prøysens forfatterskap. Gjennom omvisning i Prøysenstua og utstillingen «Livets runde» kan publikum lære mer om Alf Prøysens oppvekst, liv og virke. I tillegg til å tilby arrangementer gjennom hele året er det to hovedsesonger hvor opplevelsene står i kø på Prøysenhuset. ​​​​​​«Jul i Prøysen» og «Sommer i Prøysen» byr på nære opplevelser og tid med hverandre gjennom aktiviteter, teater og konserter til glede for flere generasjoner.

 

I Kafé Julie fokuseres det på gode matopplevelser gjennom hjemmelaget mat i rause porsjoner. Prøysenhuset er også en arena for kurs, konferanser og selskap.

Præstvægen

Prestvegen er en gammel ferdselsvei mellom Ringsaker og Veldre kirker. Veien fikk navnet fordi Veldrepresten bodde ved Ringsaker kirke og måtte reise denne veien mellom kirkesognene fram til 1876. Veien bidro til at kontakten mellom plassene kunne opprettholdes.

 

Langs Prestvegen ses tufter og rester etter gamle husmannsplasser. Husmannsplassen Prøysen hørte til garden Hjelmstad. Her vokste Alf Prøysen opp (1914-1970). Husmannsgutten ble en av etterkrigstidas mest folkekjære diktere, og er blant annet kjent for sin beskrivelse av husmannsfolkets virkelighet. Husmannsplassen Prøysen var omtrent 15 mål jord. Det var stue, fjøs og låve, ei ku, et par sauer, en gris og noen høner. Den er i dag tilbakeført til opprinnelig utseende.

Pilgrimsleden

Nyt roen i det vakre kulturlandsskapet Ringsaker og Rudshøgda har å by på.

 

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder.

Pilgrimsleden går blant annet mellom Veldre Kirke og Ringsaker kirke via den idylliske Prestvegen. Her kan du rusle forbi Norges eldste furu – Tokstadfurua, Prøysenhuset og Prøysenstua.

Velkommen til Ringsaker

Ringsaker er kjent som Prøysenkommunen, som matkommunen og som den næringsvennlige næringskommunen. Mjøsa gir Ringsaker 11,4 mil med strandlinje og fantastiske muligheter for rekreasjon og opplevelser – omgitt av det vakre kulturlandskapet Ringsaker er så kjent for.

 

Sjusjøen og Ringsakerfjellet har Norges beste skiløyper og er en populær destinasjon for innbyggere, hytteturister og andre besøkende. I snitt er det 180 villsnødager med oppkjørte turløyper på Sjusjøen.

De koselige småbyene Brumunddal og Moelv er i stadig utvikling, og det er et variert og mangfoldig bo- og kulturtilbud i kommunen. Som oppvekstkommune, har Ringsaker satset betydelig på utbygging av gode barnehage- og skolebygg de siste årene. I Ringsakerskolen satses det kontinuerlig på et godt oppvekstmiljø og et godt læringsutbytte. Vekst og velferd er uløselig knyttet sammen og gir muligheter for videre utvikling av velferdstjenestene.

 

Vi ønsker velkommen til Ringsaker – besøk oss for en dag eller bo her for alltid!